Liberalt debattinlägg: Spel i offentlig miljö är inte farliga

by

Robin Kullberg, en av Karlskronas liberaler, har undertecknat den här debattartikeln som publiceras i Svenska Dagbladet. Det handlar om en gammal lag mot flipperspel (!) en lag som tiden har sprungit ifrån, men som det verkar trögt att bli av med.

DEBATT | SPEL
Sverige har en över 30 år gammal lag som reglerar så kallade förströelsespel hårt, som till exempel flipperspel, arkadspel eller LAN-spel. En utställare tvingas betala dyra licenser i ett krångligt byråkratiskt system. Detta gör det i stort sett ekonomiskt omöjligt att idag ställa ut den här typen av spel, eller driva internetcaféer med LAN-spel. På grund av tillsynen från Lotteriinspektionen kan man även drabbas av böter och straffavgifter, till exempel om man skulle göra någonting fel i utställningen av spelen.

På grund av detta finns väldigt få sådana här spel ute i vår offentlighet idag. Dessutom är det svårt – näst intill omöjligt – att lagligt driva LAN-spel i offentlig miljö, till exempel på ett internetcafé. Det går inte ens att skapa museum för den här typen av spel.

Förra året röstades äntligen ett par motioner igenom från bland andra Centerpartiet och Liberalerna där kravet på avreglering av den här typen av spel ställs. Finansdepartementet har tagit god tid på sig att skapa en proposition, och från det vi vet idag så kommer den att fortfarande kräva någon form av ”registrering” av dessa spel i offentlig miljö – samtidigt som Finansdepartementet inte förklarat om avgifterna kommer att försvinna.Vi kräver att den här typen av spel helt avregleras. En ”registrering” finns det överhuvudtaget inget behov av.

Den över 30 år gamla lagen bygger bland annat på ett par av Stockholm kommun beställda utredningar från slutet av 70-talet. Till stor del baserades förarbetena till denna lagstiftning på ”Stockholms mörka sida” (Stockholms kommun, sept. 1979).

I denna text kan man till exempel läsa: ”Vi anser att en flipperhall, där ungdomarna står och spelar i kanske flera timmar per dag, också är en olämplig miljö, även om det inte förekommer andra ”olämpliga” aktiviteter vid sidan om.” och: ”Det bästa för området vore att flipperspelen togs bort och ersattes med andra sällskapsspel, till exempel schack.”

Ingen av de utredningar som gjordes kunde visa att spelen i sig var olämpliga för barn och ungdomar. Istället letar sig de personliga tyckandena in i det som blir proposition 1981/82:203, ”om kontroll över visst automatspel.”

Dessa tyckanden blir sedan den lagstiftning som har följt oss i tre decennier.

Vi vet idag att den här typen av spel inte skapar de problem man en gång trodde. Idag lever vi i en värld där var och varannan, från ung till gammal, spelar spel på sina mobiltelefoner och tablets på gator, torg, bibliotek och restauranger. Sverige har en fantastisk utveckling av appar och datorspel, som exporteras internationellt.

Det finns därför ingen anledning för Finansdepartementet att förändra lagstiftningen så att en ”registrering” införs, istället för dagens licenssystem. Istället borde Finansdepartementet avreglera dessa typer av spel fullständigt.

Vi har nu chansen att rätta till den skada som gjorts. Finansdepartementet måste ta den chansen!

Jesper Lindström

egenföretagare och flipperspelssamlare, Falun

Rickard Nordin

riksdagsledamot, Centerpartiet

Mathias Sundin

riksdagsledamot, Liberalerna

Bengt Eliasson

riksdagsledamot, Liberalerna

Jon Bylund

Liberalerna, Falun

Robin Kullberg

Liberalerna Karlskrona

Kristofer Hansson Aspman

grundare och arrangör av Retrospelsmässan, Göteborg

Robert Johansson

systemvetare och flipperälskare, Göteborg

Leif Ingelteg

flipperspelssamlare, Laholm

Johanna Persson

flipperentusiast, Örkelljunga

Stefan Gunnarsson

musiker och flippersamlare, Boden

Nils Åhlin

automatutställare, Luleå

Thomas Sunhede

författare av retrospelslitteratur, Blåfors

Totte Aspevind

caféägare och flipperutställare, Skellefteå

Lämna en kommentar